Onur Evren

Codeigniter 4 PHP programlama diline ait ücretsiz bir framework'dür. Açık kaynak kodlu ve ücretsiz olasından dolayı PHP geliştiricileri tarafından sık kullanılır. MVC (Model - View - Controller) yapısı ile kod düzeni ve okunabilirliği üst düzeyde tutar.
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Açık Kaynak
  4. »
  5. Codeigniter 4 nedir? Nasıl kurulur?

Codeigniter 4 nedir? Nasıl kurulur?

Onur Evren - - 4 dk okuma süresi
0

Codeigniter 4 PHP programlama diline ait ücretsiz bir framework’dür. Açık kaynak kodlu ve ücretsiz olduğundan dolayı PHP geliştiricileri tarafından sık kullanılır. MVC (Model – View – Controller) yapısı ile kod düzeni ve okunabilirliği üst düzeyde tutar.

Codeigniter ile birlikte gelen form kontrolleri, model yapıları, route tanımlamaları ve mail fonksiyonları gibi birçok kütüphane ile hazırlanan projenin en kısa sürede bitirilmesine katkı sağlamaktadır.

Codeigniter 4 nasıl kurulur?

Bilgisayarınızda Codeigniter 4 ile geliştirme yapmak için birkaç aracın yüklü olması gerekmektedir. Bunlardan biri bir web sunucusu isteğe bağlı olarak da Composer’in yüklü olması gerekmektedir. Web sunucusu olarak Xampp kullanabilirsiniz.

Xampp yüklemesi yaparken PHP 8 veya PHP 7 olmasına dikkat edin. Yüklemelerde önerdiğimiz en kararlı Xampp PHP sürümü 7.4 bizimde kullandığımız sürümdür.

Codeigniter 4 resmi sayfasını ziyaret ederek isterseniz manuel olarak sıkıştırılmış dosyayı indirebilir ve web sunucumuzun çalıştığı dizine kopyalayarak kullanabilirsiniz. Composer ile yükleme yapmak için ise

composer create-project codeigniter4/appstarter project-root

komutunu kullanarak Codeigniter 4 yüklemesini başarılı bir şekilde yapabilirsiniz. Kullanılan komutta geçen project-root ibaresi proje ismi olmakla beraber siz isterseniz blog veya e-ticaret yazarak da ilgili klasör içinde kurulmasını sağlayabilirsiniz.

Codeigniter 4 kullanımı

Codeigniter MVC yapısına uygun bir biçimde çalışmaktadır. Bu yapı sayesinde tasarım katmanı ve ön uç birimini birbirinden ayırarak rahatça çalışabilirsiniz. Codeigniter kurulumu ile birlikte gelen klasörlerden çalışma alanı olarak biz App klasörünü kullanmaktayız.

Codeigniter 4 kullanımı hakkında bilgi almak ve ipuculara göz gezdirmek için resmi dokümantasyon sayfasına göz atmayı unutmayın.

Codeigniter 4 özellikleri

  • Katmanlı mimari yapı
  • Model, görünüm ve denetleyici mekanizması
  • Controller ayarlamaları
  • Route esnekliği
  • Güvenlik sağlayıcılar
  • Form doğrulama ve mail kütüphaneleri

Codeigniter ile hızlı bir şekilde hayalinizde ki web sayfasını hayata geçirebilirsiniz. Düşük sistem gereksinimleri ile web sunucunuzu yormadan hızlı bir şekilde çalışmaktadır. Aynı zamanda beraberinde getirdiği kütüphaneler sayesinde doğrulama, güvenlik, resim yükleme ve düzenleme gibi birçok uzun uğraşlar gerektirecek işleri birkaç kod ile yapmanız mümkün.

Harici kütüphane desteği sayesinde açık kaynak kodlu olarak yayımlanmış kütüphaneleri entegre edebilirsiniz. Bunların içerisine ödeme entegrasyonları da dahildir. Bir çok veri tabanı ile çalışabilecek şekilde uyumlu gelmektedir. MySQL, MongoDB, PostgreSQL gibi birçok veri tabanı ile çalışabilirsiniz.

VueJS, React gibi birçok ön uç geliştirme frameworkleri ile entegreli olarak çalışma imkanı sunmaktadır. Özellikle mobil uygulama geliştirme aşamasında API servisi olarak da oldukça fazla tercih edilmesi, projenin ne denli hızlı ve güvenli olduğunun bir kanıtıdır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir