Onur EvrenOnur Evren
    • Anasayfa
    • Yazılım
    • Açık Kaynak
    • Mobil
    • Genel
    Onur EvrenOnur Evren
    Home»Yazılım»Full Stack Web Developer Olmak İçin Gerekenler

    Full Stack Web Developer Olmak İçin Gerekenler

    full-stack-web-developer-olmak-icin-gerekenler
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Reddit Telegram WhatsApp Email

    Full stack web developer olmak, yazılım alanında yeni iseniz göz korkutucu gelebilir. Full stack web developer olmak adına yeni başlayan biri iseniz, kısa sürede öğrenmeniz gereken çok şeyiniz olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat her şeyi aynı anda öğrenmeye başlarsanız, kendinizi geliştirmek yerine “BAŞARISIZ” bir duruma hazırlarsınız.

    Herhangi bir şeyi öğrenmenin en kolay ve etkili yollarından biri, öğrenmek istediğiniz şey üzerine planlar ve programlar yaparak bu adımlara harfiyen ve aksatmadan düzenli bir şekilde uymanızdan geçmektedir.

    Her katmanı bire bir ele almanız her zaman sizin için pozitif sonuçlar getirecektir. Başlamanızda ki en temel amaç, öğrenmiş olduğunuz becerileri geliştirmek ve işi püf noktası olarak oldukça fazla tekrar yapmaktan geçtiğini lütfen unutmayın. Temel konular hakkında uzmanlaştıktan sonra çıtayı bir adım yükselterek ileri konulara veya teknolojilere değinmek olacaktır.

    Öğrenilecek teknolojileri programın başında seçip organize etmek öğrenme aşamasında sizlere yol haritası hazırlamak ve takip etmek açısından faydalı bir izlenim yaratacaktır.

    Full Stack Web Developer Olmak İsteyenler İçin Front-End Yol Haritası

    Full stack web developer olmak için Front-End teknolojilerini öğrenmekle başlayabilirsiniz. Front-End teknolojilerinde uzmanlaşmak istiyorsanız aşağıda yer alan yol haritasını izleyebilirsiniz. Bununla birlikte listede yer alan teknolojilerin çeşitli kurslarını da alarak aynı zamanda bol pratik ile öğreniminizi geliştirebilirsiniz.

    Full Stack Web Developer Olmak İsteyenler İçin Front-End Yol Haritası
    Full Stack Web Developer Olmak İsteyenler İçin Front-End Yol Haritası

    HTML: İngilizce “Hyper Text Markup Language” cümlesinin baş harflerinden oluşan bu biçimlendirme dili ile Full stack web developer olmak adına bir başlangıç yapabilirsiniz. Bu biçimlendirme dili ile bir web sitesine ait içeriği tanımlar ve yapılandırırsınız.

    CSS: HTML ile birlikte öğrenebileceğiniz hazırlamış olduğunuz web sayfaları için stil özellikleri tanımlayabileceğiniz stil sayfası dilidir. Aynı şekilde Full stack web developer olmak adına HTML ile birlikte öğrenilmesi gereken en temel eğitimlerinden biridir.

    JavaScript: Tam zamanlı olarak derlenmiş bir programlama dilidir. Web sitenize dinamik özellikler eklemenizle birlikte yazımızın devamında nitelendireceğimiz, Back-End geliştirme adına da oldukça fazla bir şekilde kullanacağınız dil olacaktır. JavaScript öğrenilmesi tavsiye edilen ve oldukça kolay bir programlama dilidir. Yapay zekâ ile desteklenmesi gibi ilgi çekici kullanımları ile web sayfaları için sohbet uygulamaları geliştirilmesi bir yapay zekâ kullanım örneği olabilir.

    Bootstrap: Mobil öncelikli ve aynı şekilde responsive yapıya sahip uygulamalar geliştirmek için kullanabileceğiniz harika bir CSS Framework’udur. Web sayfanızın kolay ve hızlı tasarlanmasına yardımcı olmaktadır. İçeriğinde JavaScript ve CSS barındırmaktadır. Formlar ve Form Elemanları, Butonlar, Tablolar vb. için tasarım şablonlarını beraberinde getirmektedir. Aynı zamanda JavaScript eklentilerini de desteklemektedir.

    VueJS: Tek sayfalı uygulamalar geliştirmek için kullanabileceğiniz bir JavaScript Framework’udur. Boyut olarak kompakt olmakla birlikte oldukça performanslı bir yapıya sahiptir. Full stack web developer olmak adına yeni başlayanlar için güzel bir seçenektir. Angular ve React gibi diğer teknolojilerin en seçkin özelliklerini beraberinde getirmektedir. Son zamanları en çok kullanılan teknolojilerinden biridir. Fakat ustalaşmak adına sürekli proje geliştirmek her zaman dilden bağımsız gereklidir.

    ReactJS: Facebook tarafından geliştirilen diğer teknolojiler gibi açık kaynak kodlu bir framework’tür. İlgi çekici kullanıcı ara yüzleri geliştirmek için kullanılmaktadır. Aynı zamanda mobil uygulama geliştirmeniz için gerekleri nitelikleri beraberinde taşımaktadır.

    AngularJS: Google tarafından geliştirilen bir JavaScript Framework’udur. Şablon dili olarak HTML kullanılmaktadır. Veri bağlama ve bağımlılık gereken durumlarda kullanılmaktadır.

    Full Stack Web Developer Olmak İsteyenler İçin Back-End Yol Haritası

    Geliştiricilerin, dinamik bir uygulama oluşturabilmesi adına kullanması gereken Back-End teknolojileri bulunmaktadır. Bunun için birçok seçenek bulunmaktadır. İlerlemek istediğiniz teknolojileri seçebilirsiniz.

    Full Stack Web Developer Olmak İsteyenler İçin Back-End Yol Haritası
    Full Stack Web Developer Olmak İsteyenler İçin Back-End Yol Haritası

    Python: Yüksek seviyeli ve genel amaçlı kullanılan bir programlama dilidir. Web uygulamaları oluşturmak adına kullanılabilmektedir. Nesne tabanlı bir dil olması ile birlikte günümüzde oldukça fazla kullanılmakta ve tercih edilmektedir.

    Ruby: Ruby, Python gibi yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Özellikle web geliştiricileri arasında sıklıkla tercih edilmektedir. Verimlilik ve basitliğe dayalı bu programlama dili ile web geliştirme yapabilirsiniz.

    PHP: Web geliştirme deyince belki de aklan gelen ilk programlama dilidir. HTML ile birlikte gömülü olarak kullanılabilir. PHP oldukça zevkli ve kolay bir programlama dilidir. Özellikle sürüm 7 ile birlikte popülerliğini arttırmaktadır. Bu yazıyı yazarken PHP 8 in gündemde olduğunu ve kullanıma sunulduğunu sizlere belirtmek isterim. PHP dünyasına adım atmanızı kesinlikle tavsiye ederim.

    Express: Express.js bir programlama dilinin aksine bir framework’tür. Node.Js için bir web uygulaması olarak kullanılmaktadır. NodeJS’in bir modülüdür. İstemcilerden gelen istekleri dinleyebilecek ve ilgili cevabı dönebilecek bir sisteme sahiptir. Tek, Çok sayfaları web uygulamaları geliştirmek için kullanılabilecek oldukça iddialı bir teknolojidir.

    NodeJs: JavaScript v8 motorunun tarayıcı dışına çıkarılması ile birlikte oluşan bir teknolojidir. Günümüzde sıklıkla kullanılan ve tercih edilen aynı zamanda kolay öğrenilebilen bir yapıya sahiptir. NodeJs bir JavaScript ortamıdır.

    Django: Django, Python tabanlı Model-View-Template mimarisini takip eden bir web frameworküdür. Karmaşık veri tabanı odaklı web sayfaların geliştirilmesi için kullanılabilmektedir. Hızlı , öğrenimi kolay, güvenli ve temiz bir tasarımı desteklemektedir.

    Ruby on Rails: Ruby diline dayalı bir sunucu odaklı web geliştirme frameworküdür. Veri tabanları, web servisleri ve sayfaları için yapıyı beraberinde getirmektedir. Model-View-Controller mimarisi üzerine kuruludur.

    Full Stack Web Developer Olmak İsteyenler İçin Veritabanı Yol Haritası

    Günün sonunda işler veritabanına gelecektir. Öğrenilen teknolojilerin veritabanı ile desteklenmesi gerekmektedir. Her şirket gereksinimlerine göre kendi veritabanlarını geliştirmektedir. Bu yol haritasında öğrenecekleriniz ile birlikte bir Veritabanı Yöneticisi olabilirsiniz.

    MySql, SQLite, Postgres: Bunlar ilişkisel veritabanı yönetim sistemleridir. Veriler tablo benzeri şemalarda saklanmakla birlikte yönetim amacıyla oldukça fazla kullanılmaktadır. Yapı bakımında SQL kullanılmaktadır.

    MongoDB, Cassandra, Apache fırtınası, Sphinx: Bunlar NoSQL yapısını kullanan veritabanlarıdır. Tek ortak yönleri ilişkisel bir veritabanı şeması kullanmamaktadır. Bu tür veritabanları çok çeşitli teknolojileri kapsamaktadır. Yüksek boyutlu verilerin kullanıldığı veritabanları arasında ilk tercih edilenlerdir.

    VoltDB, MemSQL: Yeni bir veritabanı türü olan NewSQL yapısı kullanılmaktadır. İlişkisel düzeni izlemektedir. Diskler yerine bellek kullanılmaktadır. Avantajları bakımında geleneksel RDBMS’den daha iyi performans göstermektedirler. Ancak sınırlı bellek miktarları bu tür veritabanları için dezavantaj olarak görülmektedir.

    Full Stack Web Developer Olmak İsteyenler İçin Gereken Ek Beceriler

    Full stack web developer olmak için gereken ek beceriler tabi ki de bulunmaktadır. Bu beceriler ilerleyen durumlarda sizlere oldukça fazla yarar sağlayacaktır. Kesinlikle bu becerileri edinmeniz gerektiğini unutmayın.

    Git: En popüler hızlı ve etkili dağıtılmış bir versiyon kontrol sistemidir. En küçükten En büyüğe doğru projelerin düzenlenmesi ve depolanması için kullanılmaktadır. Programcılar arasında koordinasyonu sağlamak ve herhangi bir kod üzerinde yapılan değişikliği görmek amacıyla kullanılmaktadır. Başlamadan önce mutlaka git kullanımı ile ilgili temel bilgileri araştırmanızı öneririm. GitHub en yaygın olarak kullanılan kod deposudur.

    Makine Öğrenimi: 2021 yılında aynı şekilde trendlerde yerine koruyan yapay zekanın alt kümesi, artık çeşitli sektörlere dahil edilmektedir. Web geliştirme alanına da giriş yapılan bu bölümün bir geliştirici için öğrenilmesi gerekenler listesine ekleyebiliriz. Ayrıca En İyi Ücretsiz Machine Learning Kursları ile öğreniminizi destekleyebilirsiniz.

    Temel Linux Kullanımı:  Bu beceriye sahip olmak zorunluluk değil aksine sahip olmanız gereken bir beceridir. Öğrenmesi tamamen size bağlı olan bir beceri türüdür. Size proje yönetimi veya deploy edilmesinde oldukça fazla avantaj sağlayacaktır. Manuel yapacağınız birçok işi Linux komutları ile hızlı bir şekilde halledebilirsiniz.

    Veri Yapıları ve Algoritmalar: Veri yapıları, veri depolamanın yollarıdır. Algoritma ise bir problemi veya gereksinimi çözmek için genel bir yaklaşım yöntemi olarak tabir edilir. Her geliştiricinin bu kavramlara aşina olması gerekmektedir. Veri yapılarının kullanıldığı projelerde verimlilik ve performans ön plana çıkmaktadır. Full stack web developer olmak isteyenler için son derece yardımcı olacak bir konudur.

    Full Stack Back-End Developer Full Stack Front-End Developer Full Stack Web Developer
    Onur Evren
    • Website

    Merhaba ben Onur! Kişisel bloğumda sizler için yararlı olabilecek yazılım ile alakalı yazılar paylaşmaktayım. Aynı zamanda çeşitli web ve mobil uygulamalar yazarak müşterilerimin isteklerini yerine getirmekteyim. Benimle iletişime geçmek için iletişim bölümünü kullanabilirsiniz.

    İlgili Yazılar

    Node.js nedir? Nasıl Öğrenilir?

    Flutter GetX nedir? Nasıl Kurulur?

    Codeigniter 4 nedir? Nasıl kurulur?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Son Paylaşımlar

    Semantik SEO ve Semantik Makale Nedir?

    Nisan 23, 2022

    Node.js nedir? Nasıl Öğrenilir?

    Nisan 22, 2022

    Flutter GetX nedir? Nasıl Kurulur?

    Nisan 22, 2022

    Codeigniter 4 nedir? Nasıl kurulur?

    Nisan 12, 2022

    En İyi 4 Android Video Düzenleme Programı

    Nisan 8, 2022

    2022’de Öğrenilecek En İyi Programlama Dili

    Aralık 19, 2021

    Kotlin vs Flutter Hangi Android Programlama Dili?

    Nisan 10, 2021

    Ücretsiz SSL Sertifikası Sağlayıcıları

    Mart 3, 2021
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası
    • İletişim
    © 2022 Onurevren.net

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Tercihlerinizi ve tekrar ziyaretlerinizi hatırlayarak size en uygun deneyimi sunmak için web sitemizde çerezleri kullanıyoruz. “Tümünü Kabul Et” seçeneğine tıklayarak TÜM çerezlerin kullanımına izin vermiş olursunuz.
    Tümünü Kabul EtÇerez Politikası
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDurationDescription
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SAVE & ACCEPT