2021’in başında Whatsapp gizlilik sözleşmesi üzerinde yaptığı değişiklikler nedeni ile kullanıcılar alternatif mesajlaşma uygulamaları arayışına girdi. Signal ve Telegram açık ara bu mesajlaşma uygulaması arayışı içerisinde en çok tercih edilen mesajlaşma uygulamaları oldu. Her iki mesajlaşma uygulaması oldukça fazla gizlilik vaat etmektedir. Ancak iki uygulama arasında büyük farklar var. Bu mesajlaşma uygulamaları hakkında merak ettikleriniz ve hangi uygulamayı kullanmanız gerektiğini yazımın devamında sizlere sunacağım.
Signal ve Telegram’ın Ortak Özellikleri
Signal ve Telegram, hem kişiye özel hem de gizlilik tabanlı mesajlaşma uygulaması olarak kendini tanıtmaktadır. İki uygulama da Whatsapp gibi büyük bir teknoloji şirketine ait değildir. Signal, kar amacı gütmeyen bir kuruluşa, Telegram ise kar amacı gütmeyen bir şirkete ait uygulama olduğunu unutmayalım.
Hem Signal hem de Telegram, çıkartmalardan fotoğrafa ve dosya aktarımlarından sesli ve görüntülü aramalara kadar tüm standart özelliklere sahip mesajlaşma uygulamalarıdır.
Signal ve Telegram, İPhone, İPad ve Android için uygulama mağazaların da bulunmaktadır. Ücretsiz bir şekilde erişebileceğiniz gibi kayıt olmak içinde sadece bir telefon numarasına ihtiyacınız bulunmaktadır. Her iki uygulama da Windows PC, Mac ve Linux sisteminde mesajlaşmak için bilgisayar sürümü uygulaması sunmaktadır.
Signal, Telegram’dan Daha İyi Gizlilik Özelliklerine Sahiptir
Signal üzerindeki tüm konuşmalar ve diğer iletişimler, Signal çalıştıran cihazlar arasında uçtan uca şifrelenir. Signal’den sorumlu şirket, Signal Foundation, istese de mesajlarınızı göremez.
Telegram, isteğe bağlı uçtan uca şifreleme sunar. Bunun için ” Gizli Sohbet ” başlatmalısınız . Signal’de her şey varsayılan olarak gizli bir sohbettir. Tüm Telegram mesajları siz ve Telegram sunucusu arasında şifrelenir, ancak Telegram’dan sorumlu şirket, eğer bir “Gizli Sohbet” başlatmadığınız sürece, mesajlarınızı teknik olarak kendi sunucusunda görüntüleyebilmektedir.
Ayrıca, Telegram’da bir “Gizli Sohbet” grubuna sahip olamazsınız. Kısacası Telegram üzerinde kurduğunuz gruplardaki mesajlaşmalarınız uçtan uca tabiri ile şifrelenmemektedir. Herhangi bir konuşmada sadece iki kişi arasındaki konuşmalarda yalnızca uçtan uca şifreleme elde edebilirsiniz. Telegram’ın aksine, Signal iki kişi arasında uçtan uca şifrelemeyi grup sohbetleri içinde sunmaktadır.
Signal üzerinde yaptığınız görüşmeler yalnızca sizin cihazınızda saklanmaktadır. Telegram’da ise yapmış olduğunuz görüşmeler bir sunucu vasıtası ile depolanmaktadır. Buda Telegram kullananlar için ileride tıpkı Whatsapp gibi çeşitli sorunların gelebileceği oranını yükseltmektedir.
Signal uygulaması tam anlamıyla açık kaynak kodlu bir uygulamadır. Signal uygulamasına ait tüm platformlar için yayınlanan kaynak kodunu buna istemci kodu da dahil olmak üzere GitHub üzerinde bulabilirsiniz. Telegram’da açık kaynak kodlu olmasına karşın istemci kodu yani mesajlarınızın iletildiği sunucu yazılımı ne yazık ki açık kaynak kodlu değildir.
Güvenlik araştırmacılarına göre Signal’in mesajlarınızı şifrelemesi Telegram’ın şifreleme sisteminden daha iyi olduğunu göstermektedir. Signal uygulaması ayrıca gönderdiğiniz fotoğraflarınızda yüzleri otomatik bulanıklaştırma gibi çeşitli özellikleri de beraberinde getirmektedir.
Signal ve Telegram: Hangisini Kullanmalısınız?
İletişimleriniz için mümkün olduğu kadar gizlilik ve güvenliğe önem veren biri iseniz mutlaka Signal‘i bu konuda seçmeniz gerektiğini unutmayın. Ama telegram benzeri uygulamalar arayışı içerisinde iseniz bu tercihi tamamen size bırakıyorum. Bu kadar gizlilik vaat eden uygulamanın bu denli kullanım oranının yüksek olması işte tam da bu sebepte ötürüdür.
Tam gizlilik ve İki kişilik mesajlaşma programı arayışı içerisinde olan kişiler için ise Signal önerimdir.
Fakat Telegram’ın sunmuş olduğunu özellikler size vaat ediyor ise aynı şekilde Telegram kullanmaya devam edebilirsiniz. Ama şunu unutmayın Telegram tam olarak hayal ettiğiniz gizliliği size sunmayacaktır.
Elbette hangi hizmeti kullanacağınız, arkadaşlarınızın, ailenizin, iş arkadaşlarınızın ve konuşmak istediğiniz diğer kişilerin hangi hizmeti kullandığına bağlıdır. Hatta farklı insanlarla konuşmak için her ikisini de kullanabilirsiniz. Her ikisini de denemekten çekinmeyin.
Nihayetinde, Signal veya Telegram, gizlilik söz konusu olduğunda WhatsApp ve Facebook Messenger’ı alt etmektedir. WhatsApp ve Facebook Messenger gibi her iki uygulama da Facebook’a bağlı değil. Hem Signal hem de WhatsApp, cep telefonu operatörünüzün gönderdiğiniz her mesajı görmesini sağlayan SMS’den çok daha güvenlidir.
Gizlilik odaklı kullanıcılar için en büyük fark, her şeyin Signal’de her zaman uçtan uca şifrelenmiş olmasıdır, oysa Telegram, kullanım yolunuzdan çıkmanız gereken isteğe bağlı bir özellik olarak uçtan uca şifreleme sunmaktadır.